E.T. háttere

E.T. megígérte, hogy mivel nincs jobb dolga.. jelenleg technikailag lehetősége sem.. mint hogy a TV-t nézze, és felhívja a figyelmünket pár apróságra ami a szemünk előtt zajlik. Némely esetben ez valóban megdöbbentőnek bizonyul!

Friss topikok

Linkblog

Emlékek (Memory) 2006

2011.01.21. 19:46 teregE.T.

Dr. Briggs (Billy Zane) véletlenül felfedez egy olyan titokzatos anyagot, ami kinyitja az eltárolt emlékeket az agyban. Ezek az emlékek nem az övéi, de feltárhatnak egy szörnyű gyilkost a múltjából.

 

A film nagyon érdekes témát boncolgat. A titkozatos anyagot ami vöröses és porszerű egy igen rossz fizikai állapotban lévő  (valószínűleg indián   őslakosok által) majdnem meztelenre vetkőztetett tetőtöl talpig téglaporra hajazó festékkel bekent, halálrarémített ember hátizsákjában találják, akinek a jobb karjába egy hatalmas ún. delta háromszög van valószínűleg késsel belevésve, és aki az akkor még nem ismert okok miatt rövidesen el is halálozik. A főszereplő persze saját újjával nyúlkál bele a megtalált  anyagba ezért rövidesen rajta is jelentkeznek a tünetek. Az első élménye közvetlenül az esti mosakodás közben, hogy egy tó közepén találja magát, természetesen a víz alatt. Kifele úszva egy maszkos idegent lát elrohanni akit természetesen üldözőbe vesz...

A filmkliséket kihagyva arra a témára bukkanunk, hogy más ember emlékeit jelen esetben ezen bizonyos anyag hatására a saját memóriánkba tudhatunk (be) az indián monda szerint őseink szemével látva.. magyarra lefordítva azt láthatjuk amit egy másik ember lát, vagy látott korábban. (a harmadik verziót, mégpedig, hogy látni fog.. most nem is szeretném boncolgatni..)

memory trailer 2006

Azon kívül, hogy a film még izgalmas is további érdekesség magában a történetben, ahogy a szereplők reagálnak a különböző szituációkban. Ez a filmben körülírt témakör... amit nevezzünk egyszerűen beletudásnak a valóságban vörös por nélkül létrehozható folyamat.

Lényege.. hogy amit látunk vagy érzékelünk, azt tulajdonképpen az agyunk látja.. a bejövő elektromos impulzusok hatására.. Ezek az elktromos impulzusok viszont produkálhatóak hiszen ismert szerkezetűek és természetesen a jelentéstartalmuk sem ismeretlen a szakemberek számára.. magyarul lehet olvasni a gondolatokat.. lehet látni egy másik ember (vagy bármi ami lát) szemével.. és ezáltal sajnos a mi szemünkkel is lát az aki látni akar (persze a megfelelő technika segítségével) és  megintcsak sajnos a gondolatainkat is lehet olvasni.. sőt kicserélni.. ugyanúgy mint az emlékeket.

Később ezek felvetnek majd számos kínos és felettébb elgondolkodtató kérdést..

A film nyilván burkoltan és egy story keretein belül de mégiscsak foglalkozik a témával és természetesen le is pecsételi.. hiszen az indián törzs jele sem véletlenül a delta háromszög volt.

 

http://www.rapidsharecollection.com/memory-2006/ talán innen le lehet tölteni..

 

a filmet egyébként 2011.01.19.-én 22.30-kor vetítették az RTL KLUB-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ethazatelefonal.blog.hu/api/trackback/id/tr642603590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása